dilluns, 1 de febrer del 2010

MAT – Tècnica d’Activació Muscular

De mecànica, l’única cosa que pensava que sabia era canviar la roda, fins que vaig descobrir que hi ha un cargol de seguretat, que si no saps on l’has guardat ho fa impossible. I ja no us explico de noves tecnologies, que amb prou feines encerto el password i que d’ordinadors només se que el botó del cercle amb una ratlla és per apagar-lo (o era per arrancar?).
En fi que si al cotxe li falla la bugia l’has de portar al mecànic a que li canviï (si és que encara porten bugies els cotxes...). Però el bon mecànic sabrà detectar si el que falla és causat per algun altre motiu.
Això és el que em fan al Tools, on m’han solucionat els problemes al turmell dret que em van operar fa un munt d’anys, i els derivats d’una protusió a la L4. Allà vaig arribar de la ma d’un conegut amb dues hèrnies, que es va estalviar el quiròfan. Transcric una explicació sobre què tracta aquesta tècnica, i al final faré un comentari:

MAT (MUSCLE ACTIVATION TECHNIQUES)

Les tècniques d’activació muscular pretenen corregir els desequilibris musculars amb l’objectiu de millorar la connexió neurològica entre els sistemes muscular i nerviós. MAT optimitza les prestacions del sistema muscular per donar-li les màximes capacitats de control i estabilitat sobre les articulacions.
L’estrés, el trauma o el sobreús, són algunes de les causes que provoquen la denominada inhibició muscular, o falta de connexió neurològica entre el múscul, a través del fus muscular, i el sistema nerviós. La funció principal del fus és la de permetre el feedback aferent amb el SNC amb l’objectiu de disposar d’unes capacitats contràctils òptimes per a la musculatura. En cas de produir-se la inhibició muscular, el sistema nerviós haurà de buscar opcions de motricitat noves mitjançant la compensació muscular. Aquesta es produirà quan un múscul no mantingui una bona connexió fus muscular-SNC de manera que el sistema compensarà aquest dèficit buscant un múscul o més que puguin dur a terme aquesta funció.
El problema radica en que la mala connexió neurològica d’un múscul provocarà un augment de tensió en la musculatura situada a l’altre costat de l’eix amb l’objectiu de protegir al sistema de posicions de vulnerabilitat. Aquest fet és degut a la denominada llei de inhibició recíproca. Aquesta estableix que el sistema nerviós, davant de falta d’entrada aferent muscular en un costat de l’eix, incrementa la tensió en l’altra banda del mateix degut a que el senyal inhibitori enviat per part del múscul agonista a l’antagonista es veu alterat i substituït per un senyal excitador cap al mateix fi amb l’objectiu de protegir l’articulació d’una posició de vulnerabilitat. La falta de connexió neurològica entre el múscul i el sistema nerviós provocarà un augment de tensió en la musculatura compensadora, cosa que es pot traduir en forma de lesions musculars (trencaments fibril·lars, sobrecàrregues, tendinitis…) o articulars (trencaments meniscals, lligamentosos, esquinços…).
Una de les principals manifestacions de les debilitats neuropropioceptives (inhibició muscular) és la pèrdua de rang articular (flexibilitat). El sistema nerviós limitarà el rang com a forma de protecció davant de la falta d’entrada aferent muscular, degut a l’anteriorment mencionada llei de inhibició recíproca. L’objectiu de MAT serà restablir la connexió entre el sistema muscular i el nerviós de manera que aquest permetrà més rang de moviment reduint les tensions associades i incrementant el control i l’estabilitat articular.

El més divertit es veure com per millorar la mobilitat al braç dret, t’activen la musculatura associada al genoll esquerre (per fer un exemple).
En una propera entrada explicaré com apliquen a la pràctica aquesta tècnica, però ja sabeu: quan aneu al mecànic perquè s’ha de canviar la bugia, demaneu que revisin els amortidors..., o qui sap si és culpa del cargol de seguretat de la roda!!!
Xavi

1 comentari:

Raül ha dit...

I jo que pensava que MAT era una línia de Molt Alta Tensió...

Les Curses més rendibles