dijous, 22 de gener del 2009

Com evitar les series

Dir d’entrada que les series millor no evitar-les, en especial per curta i mitja distància però també per maratons. Acostumar el cos a rodar a una potència superior al normal permet augmentar tots els nivells mitjans, tant els musculars, els aeròbics com els biològics (com explicava el Nico en una de les entrades antigues). En definitiva el volum és important, però també val la pena trencar les rutines amb entrenaments més ràpids.
Explicar també que com passa sempre i especialment en aquests tipus d’esforç, començar és complicat però superats 6 o 7 entrenaments de series, comencen a ser addictives i fins i tot podria dir que divertides, val la pena fer-les progressives (ja sigui en pulsacions o en temps/distància) i no parar totalment entre elles.
Però sóc conscient que per molta gent són un pal i com deia aquesta entrada és per explicar una possible alternativa, que no és més que en qualsevol de les sortides que es faci, esprintar com a mínim el darrer quilòmetre i acabar al 100%. Amb això s’aconsegueix un doble objectiu. Per un costat el que abans havia comentat d’acostumar el cos a rodar a un nivell superior, es pugen pulsacions, es tensa la musculatura i el cos acaba de cremar les reserves, és un entrenament anaeròbic. Per altra es simula una situació de carrera, un moment clau que moltes vegades permet millorar uns segons que després ens faran sentir millor, i això també val la pena practicar-ho.
Per tant si no voleu fer series, acabeu apretant. La relació potser seria la següent.
- Per entrenaments de curses de 10km: A falta d’un km augmentar progressivament el ritme per entrar en els últims 500 metres al 100%.
- Per entrenaments de curses de 20km: A falta de 2 o 3km augmentar progressivament el ritme per entrar en els últims 500 metres al 100%
- Per entrenaments de curses de llarga distància: A falta de 3 o 4km augmentar progressivament el ritme fins arribar al 90%
Això us ho hauríeu de plantejar sempre que arribant al final us veieu amb cor, i la meitat de les vegades que estigueu petats, com a mínim cada quatre entrenaments en tres hauríeu d’acabar amb aquest canvi de ritme.

1 comentari:

Bea ha dit...

Va, en aquest entrenament faré una mica més de les odiades sèries... Si són tant bones...

Les Curses més rendibles